Hammashoidot ja hammaskiven poisto

Tiesitkö, että suun ja hampaiden kunto vaikuttaa koko elimistön terveydentilaan? Myös lemmikki tarvitsee säännöllistä hammashuoltoa ja hampaiden kunnon tarkistusta.

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus, joka johtaa yleensä hampaan poistoon tai irtoamiseen on valitettavan yleinen koirilla ja kissoilla.Parodontiitti muodostuu, kun ientaskuissa oleva plakki ja bakteerit aiheuttavat ientulehduksen, joka saa pikkuhiljaa edetä parodontiitti asteelle. Ientulehdus on parannettava tila,parodontiitti on palautumaton muutos. Jopa puolet yli 3-vuotiaista koirista ja kissoista sairastaa jonkinasteista paodontiittia.Yli 80% koirista ja kissoista sairastuu parodontiittiin jossain vaiheessa elämää.

Hammashuoltoa suositellaan säännöllisesti lemmikeille, kuten ihmisillekin. Iän myötä hammashuollon merkitys korostuu.

Hammashuoltokäynnillä kartoitetaan ensin hampaiden nykyinen kunto kuvaamalla hampaat hammasröntgenillä.

Tutkimuksella saadaan selville yksittäisten hampaiden tilanne ja mahdollinen hampaan kiinnityskudoksen tulehdus eli parodontiitti. Jokaiselle potilaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma ja hoidon jälkeen annetaan tarkat, kirjalliset hoito-ohjeet kotiin sekä suositukset seuraavista tarkastuskäynneistä.

Suosittelemme perusveriarvojen tarkistusta hammashoitojen yhteydessä erityisesti yli 6-vuotiaille, jos niitä ei ole tarkistettu vuoden sisällä. Näin pystymme ottamaan anestesiassa huomioon mahdolliset ongelmat, ja tekemään anestesiasta turvallisemman.

Tarkistamme lemmikkinne hampaat mm. yleistutkimuksen ja rokotusten yhteydessä. Tarvittaessa lemmikillenne voidaan varata aika hammaskiven poistoon, jossa hammaskivi ensin poistetaan ultraäänilaitteella tai käsin, ja sen jälkeen hampaan pinta kiillotetaan. Kaikista hammaspotilaista laaditaan hammaskartta, jonka avulla voidaan seurata suun kuntoa vuosien varrella.

Hampaiden poistot

Hampaiden poistotarpeen taustalla ovat useimmiten edennyt parodontiitti. Myös hammasvaurioissa hampaiden poisto on yksi, ja joskus ainoa hoitovaihtoehto. Sairastunut tai vaurioitunut hammas tuottaa kipua potilaalle, vaikkakin koirat ja kissat eivät näytä kipua yhtä selvästi kuin ihmiset. Eron huomaa vasta usein hampaan poiston jälkeen potilaan käytöksessä.

Teemme niin maitohampaiden poistot kuin pysyvien hampaidenkin poistot. Kaikissa hampaiden poistoissa on tärkeää kuvata poistettava hammas ennen ja jälkeen poiston.

Maitohampaiden poistoihin voi varata ajan ilman tarkistuskäyntiä, pysyvän hampaan poisto vaatii aina erillisen käynnin ennen poistoa. Suosittelemme aina ensin suun puhdistusta, eli hammaskiven ja plakin poistoa sekä hammasröntgenkuvien ottoa ennen hampaiden poistoa. Pystymme antamaan hinta-arvion hampaiden poistoille hammasröntgenkuvien perusteella. Hammasröntgenkuvat tulee olla otettu 2 kk:n sisällä, jotta hinta-arvio voidaan luotettavasti antaa.

Jos haluatte, että mahdolliset hampaan poistot tehdään hammaskiven poiston yhteydessä, meillä on ns. hammaspäiviä, jolloin potilaat tuodaan aamulla sisään ja heidät saa hakea illalla kotiin. Eläinlääkäri soittaa hammaskiven poiston ja hampaiden röntgenkuvausten jälkeen omistajalle, ja kertoo poistotarpeessa olevien hampaiden määrän ja hinta-arvion.

Meillä pystytään hoitamaan myös mm. alaleukaluun murtuman korjauksia serklaasilla (vaijerilla).

 

Muut palvelumme