Ohjeistusta

Verinäytteen otto:

Ennen verinäytteen ottoa lemmikin tulisi olla 12 tuntia ilman ruokaa, vettä saa antaa normaalisti. Tämä ei koske kaneja, frettejä, eikä pieniä jyrsjöitä.

Jos verinäyte otetaan lääkityksen kontrolloimiseksi (esim.Cushingin tauti, diabetes, kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta), kysykää tarkemmat ohjeistukset joko puhelimitse 09-546 505 11 tai sähköpostilla sovet@sovet.fi

Rauhoitus tai anestesia:

Ennen rauhoitusta aikuisen koiran ja kissan on hyvä olla 8 tuntia syömättä. Vettä saa antaa normaalisti.

Ultraukset:


Ennen vatsaontelon ultrausta on hyvä olla syömättä 8-12 tuntia, koska suoliston ja mahalaukun sisältö saattavat häiritä tutkimusta. Lisäksi usein potilasta joudutaan hieman rauhoittamaan toimenpiteeseen. Vettä voi antaa normaalisti.

Sydänultraukset tehdään hereillä, joten niihin ei tarvitse paastottaa lemmikkiä.

Tähystykset:

Mahalaukun ja ohutsuolen tähystystä edeltää 24 tunnin paasto, vettä saa antaa normaalisti.Paksusuolen tähystystä edeltää 48 tunnin paasto, lisäksi potilaalle annetaan peräruiske edeltävänä iltana kotona ja ennen tähystystä tehdään perähuuhtelu näkyvyyden takaamiseksi.

Suosittelemme verinäytteen ottoa kaikille yli 6-vuotiaille leikkaukseen ja hammashoitoon tuleville potilaille.

Toipuminen

Nukutuksen jälkeen potilaan ruumiinlämpö on normaalia alhaisempi ja sillä saattaa olla vilunväristyksiä. Jos potilas on vielä väsynyt kotiutuessa, antakaa sen heräillä rauhassa omia aikojaan lämpöisessä ja vedottomassa paikassa lattiatasolla. Laittakaa reilusti peittoja alle ja päälle. Pyrimme kotiuttamaan kaikki potilaat heränneenä.

Mikäli taloudessanne on muita lemmikkejä tai pieniä lapsia, älkää päästäkö näitä samaan tilaan heräilevän potilaan kanssa, koska narkoosista herätessään lemmikki saattaa olla hyvinkin arvaamaton.

Potilas ei heti herättyään hallitse kunnolla liikkeitään, joten on seurattava, ettei se vahingoita itseään.

Rakon ja suolen sulkijalihakset eivät aina heti narkoosin jälkeen toimi normaalisti ja potilaalle saattaa sattua ”vahinkoja”.  Seuratkaa, että potilas virtsaa vähintään kerran vuorokauden kuluessa narkoosista.

Ruoka ja juoma

Ruokaa voidaan tarjota pieni määrä heti kotiuduttua, jos potilas on herännyt ja pystyy seisomaan. Vesikuppi jätetään vapaasti tarjolle vasta, kun eläin hallitsee liikkeensä normaalisti. Leikkaus-/nukutuspäivänä annetaan normaalia pienempiä ruoka-annoksia. Seuraavasta päivästä alkaen ruokinta normaalisti. Joissain tapauksissa ruoan koostumuksesta ja määristä annetaan erillisiä ohjeita, esim. ruoansulatuskanavan leikkausten jälkeen.

Liikunta

Leikkauspäivänä vain tarpeille ulos, seuraavina päivinä liikunta potilaan voinnin mukaan.

Ulkoilu tapahtuu kytkettynä ommelteen poistoon saakka.  Jos ompeleet ovat ihossa sulavia tai on käytetty iholiimaa, tulee liikkuminen olla rauhallista ja tapahtua kytkettynä vähintään viikon ajan.

Leikkauksen jälkeen on syytä välttää voimakkaita ja nopeita liikkeitä ensimmäisen toipilasviikon aikana, esimerkiksi hyppimistä.

Leikkaushaavan hoito

Potilas ei saa nuolla tai raapia leikkaushaavaa. Se estetään käyttämällä tarvittaessa kauluria tai suojapukua tikkien poistoon saakka. Takatassuun voidaan laittaa esim. tassusukka estämään kynsien tarttumisen haavaan/tikkeihin.

Haavan päällä saattaa olla haavalappu, joka voidaan ottaa pois 2 päivän kuluttua leikkauksesta tai aiemmin jos se kastuu taikka likaantuu.

Haavalapun poiston jälkeen alueella ei pääsääntöisesti pidetä sidettä. Ulkona haava tulee kuitenkin kuitenkin suojata likaantumiselta ja kastumiselta.

Jos haavassa on poistettavat ompeleet, haava-aluetta suihkutellaan siteen poiston jälkeen päivittäin kädenlämpöisellä vedellä 3-5 minuutin ajan kerrallaan. Suihkutuksen jälkeen huolellinen kuivaus puhtaalla pyyhkeellä varovasti painellen, ei hankaamalla. Suihkutteluja jatketaan ommelten poistoon saakka.

Haavaa voi puhdistaa tarvittaessa esim. laimennetulla Betadinella tai Septidinellä. Huolellinen puhdistus etenkin, jos haava-alue likaantuu esim. ulkoillessa tai potilas tai toinen lemmikki pääsee nuolemaan haavaa.

Jos haava-alueella esiintyy huomattavaa turvotusta, punoitusta, haavan eritystä, pahaa hajua tai muuta poikkeavaa, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Potilaan lääkitys

Potilas on saanut leikkauksen yhteydessä lääkkeitä injektioina. Jatkolääkitys erillisen ohjeen mukaisesti.

Jos potilas on saanut leikkauksen yhteydessä keskushermostoon vaikuttavan kipulääkkeen, lääkitys voi aiheuttaa sekavuutta ja rauhattomuutta. Oireilu on ohimenevää eikä sitä tule sekoittaa kipuun.

Ommelten poisto  

Jos haava on ommeltu sulamattomin ompelein, poistetaan ne 10–12 vrk kuluttua. Samalla tarkistetaan haavan kunto. Varatkaa erillinen aika tähän. Ommelten poisto ja haavatarkastus sisältyy meillä Sovetissa leikkaustoimenpiteen hintaan.

Vuoden 2022 alusta alkaen koiran omistajan tulee aina tilata sähköinen ennakkolähete ennen virallisia terveystutkimuksia tai eläinlääkäritodistuksen hakemista.

Sähköinen ennakkolähete vaaditaan myös paperille täytettävistä tutkimuksista, joita ovat vielä silmätarkastus, maksatutkimus ja polveutumisen varmentaminen.