Muistathan tarjota lemmikillesi virikkeitä

Eläinlääkäri kotiin

Muistathan tarjota lemmikillesi virikkeitä?

Jokainen lemmikki tarvitsee elämäänsä virikkeitä. Virikkeiden tarkoituksena on lisätä eläinen omaehtoista käyttäytymistä sekä toimintaa.

Virikkeillä pyrimme lisäämään lemmikin aktiivista aikaa määrällisesti sekä laadullisesti, sillä osa lemmikeistä elää vuorokaudesta, omistajan ollessa töissä ja nukkuessa, todella suuren ajan ilman minkäänlaisia virikkeitä. Tämä johtaa helposti ongelmiin, kuten masennus, pakko-oireet, käytösongelmat, turhautuminen, agressiivisuus sekä käsittelyongelmat. Miltä sinusta itsestäsi tuntuisi elää elämääsi yksin neljän seinän sisässä ilman tekemistä? Ratkaisu ei kuitenkaan onneksi ole kallis tai kovin aikaavievä ja soveltaminen on enemmän kuin sallittua!

Mistä aloittaa virikkeellistäminen?

Aluksi on hyvä miettiä rotua ja mihin käyttötarkoitukseen se on jalostettu? Esimerkiksi terrierit on jalostettu kaivamaan ja repimään, paimenkoirat paimentamaan, metsästyskoirat metsästämään, noutajat taas kantelevat mielellään esineitä jne. Nämä koirien toteuttamat käytökset antavat meille hyviä vinkkejä virikkeellistämiseen. Virikkeellistämisen tulisi muistuttaa mahdollisimman paljon luonnossa tapahtuvaa tilannetta ja pienten käytännön kokeilujen kautta huomaat pian mikä on eläimellesi mieluisin virike.

Voimme aloittaa virikkeellistämisen jo pienillä muutoksilla kotonamme. Esimerkiksi osa koirista ja kissoista rakastaa tarkkailla mitä ulkona tapahtuu, tarjoa eläimelle siis paikka josta se näkee ulos päivän aikana. Näin eläin pääsee toteuttamaan reviirikäyttäytymistään. Toinen helppo niksi on siirtää koiran peti talon peränurkasta lähemmäs kodin tapahtumien keskipistettä, jolloin koira pääsee tarkkailemaan ja näin osallistumaan perheen puuhiin. Tämä taas voi tyydyttää eläimen sosiaalista tarvetta. Muita sosiaalisia virikkeitä voivat olla esimerkiksi laji- tai ihmiskaverit. Muista kuitenkin tarjota lemmikillesi myös rauhallinen paikka mihin se pääsee halutessaan lepäämään.

Seuraavana askeleena voimme vaikka pitää ruokailun muuttamista virikkeellisemmäksi. Miksi kaikki ruoka tulisi saada aina suoraan kiposta nenän eteen? Mitä jos lisäisimme hieman haastetta ruokailuun, jolloin eläin joutuu näkemään hieman vaivaa ruokansa saamiseksi. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi piilottamalla ruokaa ympäri asuntoa käyttäen hyväksi maton kulmia, erilaisia tasoja yms. jolloin ruokailuun menee huomattavasti enemmän aikaa ja eläin pääsee käyttämään eri aistejaan. Muita konsteja ovat esimerkiksi eläinliikkeissä myytävät kongit tai jos haluaa päästä halvalla niin vanhoista vessa- tai talouspaperihylsyistä saa helposti namijemmoja esimerkiksi rutistamalla molemmat päät kiinni. Herkkuja voi myös pakastaa jääpalan sisään, varsinkin kesäkuumalla tämä virike myös viilentää. Ja jos on päiviä kun omistajaa laiskotuttaa askarrella, niin heitä lemmikin ruuat pitkin lattiaa, nurmikkoa, peltoa tai vaikkapa metsää! Nykyään eläinliikkeet myyvät myös slow feeder kippoja, jonka nystyröiden tarkoituksena on hidastaa syömistä. Edullinen kotikonsti on lisätä ruuan sekaan esineitä esimekiksi pari isoa lusikkaa tai vaikkapa salaatinlehtiä, joiden välttely hidastaa koiran ahmimista. Esineiden kohdalla on tärkeää että esineet ovat tarpeeksi isoja, jottei koira nielaise niitä vahingossa. Useimmilla on sisäinen tarve päästä toteuttamaan pureskelemista ja repimistä, jonka voi keppien lisäksi toteuttaa esimerkiksi luiden muodossa. Virikkeellistämisen kannalta parhaita luita on esimerkiksi hirven sorkat, joissa on turkki vielä tallella, jolloin koira pääsee tavallaan nylkemään saaliinsa. Luiden kohdalla on kuitenkin muistettava erilaiset riskit joita luut voivat aiheuttaa!

Vahvoja lajityypillisä käytösmalleja ruuan etsimisen, sosiaalisen käyttäytymisen sekä reviirikäyttäytymisen lisäksi ovat esimerkiksi metsästskäyttäytyminen, repiminen, kaivaminen, lisääntymiskäyttäytyminen sekä pentujen hoito, tutkiminen jne. Näitä voi toteuttaa esimerkiksi viemällä koira jäljestämään, jossa se pääsee toteuttamaan useaa metsästyskäyttäytymiseen liittyvää käytösmallia. Myös erilaiset lelut ovat loistavia virikkeitä, esimerkiksi frisbee luo hyvän mahdollisuuden harjoitella saalistuskäyttäytymistä. Muita hyviä leluja ovat esimerkiksi aktivointipelit, joiden avulla eläin pääsee käyttämään aivojaan saavuttaakseen ruokansa. Niiden on myös todistettu parantavan eläimen ongelmaratkaisukykyä sekä nostavan itseluottamusta. Repmistä sekä kaivamista koira pääsee toteuttamaan esimerkiksi lehtilasagnelaatikon parissa. Tämäkin niksi on lähes ilmainen ja antaa koiralle pidemmäksi aikaa puuhaa. Täytä pahvilaatikko esimekiksi sanomalehtisilpulla ja heitä laatikkoon nameja joita koira pääsee kaivamaan. Saman voi toteuttaa esimerkiksi pallomeren muodossa. Käytä siis mielikuvitustasi ja järjestä lemmikillesi erilaisia virikkeitä, joiden kautta sillä on mahdolisuus toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, sillä kun ne pääsevät toteuttamaan sisäsyntyisiä käytösmallejaan, voivat jopa mahdolliset ongelmakäytökset kadota tämän myötä. Virikkeiden on myös todettu helpottavan painonhallintaa sekä apaattisuutta.

Edellinen artikkeli
Akupunktio pieneläimillä
Seuraava artikkeli
Olemme avoinna taas myös lauantaisin klo 9-15!