Akupunktio pieneläimillä

Koiranpentu

Akupunktio pieneläinten sairauksien hoidossa

Akupunktio on tuhansia vuosia vanha, alunperin kiinalainen hoitomenetelmä, jota on alettu käyttää länsimaisessa lääketieteessä vasta muutamia kymmeniä vuosia sitten sekä ihmisten että eläinten hoidossa. Vähitellen akupunktion suosio on kasvanut etenkin potilailla, jotka muutoin joutuisivat syömään runsaasti lääkkeitä ja kestämään pitkäaikaisen lääkityksen sivuvaikutuksia. Useimmat vakuutusyhtiöt korvaavat eläinlääkärin sairauden hoitoon antaman akupunktiohoidon lemmikille .

Akupunktion vaikutus perustuu elimistön omien kipua ja sairauksia lievittävien mekanismien aktivoimiseen. Sillä ei yleensä ole lainkaan sivuvaikutuksia. Akupunktiota voidaan käyttää sekä ainoana hoitomuotona että yhdessä lääkehoidon kanssa.

Mihin akupunktiota voidaan lemmikillä käyttää?

Yleisimmin akupunktiota käytetään lemmikkieläimillä kroonisissa kiputiloissa, joihin akupunktiolla saadaan yleensä merkittävää helpotusta. Suurimman potilasryhmän muodostavat lonkkaviasta kärsivät koirat, mutta kaikkien nivelten nivelrikkomuutosten aiheuttamaa kipua voidaan helpottaa akupunktiolla. Lisäksi erilaisia selkävaivoja, kuten välilevysairauksien, spondyloosin tms. aiheuttamaa kipua voi hoitaa akupunktiolla. Lisäksi ortopedisista leikkauksista ja välilevyleikkauksista toipumista voidaan edesauttaa akupunktiolla. Hoitovaste tuki- ja liikuntaelinsairauksissa on sairaudesta riippuen noin 70-90%.

Tärkeä akupunktion käyttöalue ovat myös neurologiset ongelmat, kuten epilepsia. Akupunktiolla voidaan saada kohtauksia hallintaan joko yksinomaisena hoitona tai yhdessä lääkityksen kanssa. Myös halvauspotilaiden hoidossa akupunktiolla saadaan usein hyviä tuloksia.

Lisäksi akupunktiota käytetään lisääntymisongelmissa, kuten valeraskaudessa tai kiiman ajoittamisessa. Akupunktiolla voidaan auttaa synnytyksen käynnistymistä ja voimistaa polttoja sekä lievittää synnytyskipuja.

Samoin iho-oireita, kutinaa, allergioita ja astmaa voidaan helpottaa akupunktion avulla.

Miksi akupunktiota?

Akupunktion etuna on voimakas, elimistön omaa parannusvoimaa hyödyntävä teho, jolla ei ole yleensä lainkaan haittavaikutuksia. Akupunktiohoitosarjan jälkeen päästään usein 3-6 kuukauden kivuttomaan jaksoon, ja usein koirat voivat olla täysin ilman lääkkeitä tänä aikana.

Akupunktion vaikutusmekanismeja on tutkittu paljon, ja akupunktion kipua lievittäviä mekanismeja on selvitetty. Akupunktio vaikuttaa sekä paikallisesti pistokohdan ympärillä lisäten kehon omien tulehdusvälittäjäaineiden eritystä sekä keskushermoston kautta vapauttaen runsaasti endorfiineja ja enkefaliineja. Nämä ovat elimistön omia, voimakkaita morfiinin kaltaisia kipua poistavia aineita. Akupunktiohoito siis stimuloi paikallista kivunvälitysjärjestelmää, turruttaa hermoston kivuntuntomekanismeja ja muokkaa niitä mekanismeja, joilla aivot tiedostavat kroonisen kivun.

Mitä akupunktiohoidossa tapahtuu?

Ensimmäisellä kerralla käydään läpi potilaan esitiedot ja oireet sekä tehdään koiralle yleistutkimus, kipututkimus sekä tarvittaessa muita jatkotutkimuksia, mikäli diagnoosi ei ole vielä tarkasti selvillä. Oireiden syy on hyvä olla selvitettynä ennen hoidon aloittamista. Akupunktioon tullaan usein myös valmiin diagnoosin kanssa, jolloin voidaan keskittyä suoraan varsinaisen hoidon antamiseen.

Akupunktiohoidossa tutkimuksen jälkeen eläimeen pistetään ohuita neuloja tiettyihin, vaivasta ja kiputilasta riippuviin akupunktiopisteisiin. Yleensä neulojen pistäminen ei satu lainkaan, toisinaan tiettyjen pisteiden stimulointi voi olla hetkellisesti kivuliasta. Eläimiä tarvitsee rauhoittaa vain hyvin harvoin akupunktiota varten. Neulat laitetaan yleensä seisovalle eläimelle, ja neulojen laittamisen jälkeen potilas saa mennä rauhassa lepäämään noin 20-40 minuutin ajaksi. Yleensä lemmikki rentoutuu akupunktioneuloista ja levähtää mielellään hoidon ajaksi. Rentoutuminen johtuu endorfiinien erityksesta, minkä neulojen laittaminen saa aikaan. Hoidon päätteeksi neulat poistetaan.

Hoitokerran jälkeen potilas on yleensä saman päivän ajan väsynyt ja nukkuu mielellään. Seuraavana tai sitä seuraavana päivänä se on yleensä hyvin iloinen ja pirteä ja liikkua vetreämmin. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen tätä liikunnallista vetreyttä ei välttämättä näe tai se kestää vain lyhyen aikaa, mutta seuraavien hoitokertojen jälkeen vaikutus pitenee koko ajan.

Kuinka usein akupunktiota annetaan?

Tyypillisesti akupunktiohoitosarja annetaan ensimmäiset kolme kertaa viikon välein, jonka jälkeen käyntejä harvennetaan, yleensä ensin kahteen viikkooon, sitten neljään jne. Yleensä potilas, joka vastaa hyvin akupunktiohoitoon, pysyy jatkossa oireettomana 3-6 kuukautta. Pyrimme siihen, että seuraava hoitojakso olisi ennen kuin kipuoireet taas ehtivät alkaa, koska kipujen saaminen pois saattaa taas edellyttää useaa tiheämpää hoitokertaa.

Eläinlääkäri Aino Palola

Edellinen artikkeli
Vanhenevan koiran ja kissan terveydenhoito
Seuraava artikkeli
Muistathan tarjota lemmikillesi virikkeitä