Tähystykset

Hoidamme paljon tähystyspotilaita, myös lähetteellä tulevia. ELL Maarit Luukkainen on yksi kokeneimmista tähystyksiä tekevistä eläinlääkäreistä Suomessa.

Klinikallamme on käytössä korkeatasoinen videoendoskooppi. Suoritamme ruoansulatuskanavan-(gastroduodenoskopiat, colonoskopiat),keuhkojen-(bronkoskopia),nenäontelon-(rinoskopia) ja virtsarakontähystyksiä (kystoskopia). Tähystysten yhteydessä pystymme ottamaan koepaloja, jotka lähetetään patologille tutkittavaksi. Hengitysteistä voidaan ottaa myös huuhtelu- ja solunäytteitä.

Tähystyksellä voidaan tietyissä tapauksissa poistaa myös vierasesineitä ilman leikkausta ruokatorvesta tai mahalaukusta. Virtsarakosta pystytään poistamaan joissakin tapauksissa virtsakiviä ilman leikkausta.

Ennen tähystystä potilaalta on tutkittu perustutkimukset (kliininen yleistutkimus,verinäytteet,mahd.röntgen/ultraäänitutkimus). Eläinpotilaille tähystykset tehdään aina nukutuksessa.Tähystystä edeltää huolellinen valmistautuminen. Mahalaukun ja ohutsuolen tähystyksissä vaaditaan 24 tunnin paasto (vettä saa antaa), ja paksusuolentähystyksissä 48 tunnin paasto sekä suolihuuhtelu ennen toimenpidettä näkyvyyden takaamiseksi. Keuhkotähystys ja virtsarakon tähystys eivät vaadi erityisen pitkiä paastoja, ainoastaan anestesiaa varten 8 tunnin paaston ennen toimenpidettä.

Otamme vastaan myös lähetepotilaita tähystykseen. Lähetepotilaalla on hyvä olla kirjallinen lähete, josta selviää aiemmat tutkimukset ja -tulokset. Lähetämme tutkimuksesta kirjallisen palautteen lähettäneelle eläinlääkärille.

Muut palvelumme